LENTILE PENTRU OCHELARI – tipuri si materiale

Primele “pietre de vedere” sau “pietre de citit” au fost într-adevăr pietre. De fapt, este vorba de cristalele şlefuite, ale diferitelor minerale, mai mult sau mai puţin transparente, pe care istoria le consemnează ca fiind utilizate de diferiţi conducători de-a lungul vremurilor.

Cu trecerea timpului, odată cu perfecţionarea procedeelor de obţinere şi prelucrare, sticla minerală s-a impus ca material pentru fabricarea lentilelor pentru ochelari.

În ultimele decenii aceasta a fost înlocuită tot mai mult de sticla organică (diferite materiale plastice). Menţinerea, într-o anumită pondere, a sticlei minerale, ca material pentru realizarea lentilelor de ochelari, a fost posibilă datorită costului redus şi a rezistenţei superioare la zgîriere a suprafeţelor. Totuşi, datorită greutăţii mult mai mici, rezistenţei superioare la şoc şi a tratamentelor de durificare aplicate pe suprafeţele lentilelor obţinute din sticle organice, acestea s-au impus ca materiale utilizate pentru fabricarea lentilelor pentru ochelari.

Indiferent de materialul ales pentru fabricarea lentilelor de ochelari, acestea sunt împărţite în două mari categorii: lentile pozitive sau convexe (cu puteri dioptrice pozitive) şi lentile negative sau concave (cu puteri dioptrice negative).

Lentilele pozitive sunt utilizate pentru compensarea hipermetropiei şi prezbiopiei iar lentilele negative pentru compensarea miopiei. Dacă prescripţia conţine menţiuni referitoare la compensarea astigmatismului sau sunt recomandate lentile bifocale sau progresive în continuare se poate face aprecierea că lentilele sunt pozitive sau negative.

Lentilele monofocale pot fi realizate prin asocierea a două suprafeţe (doi dioptri) sferice, asferice sau combinaţii ale acestora.

În funcţie de valoarea puterii dioptrice lentilele au variaţii mai mici sau mai mari ale grosimii. Diametrul la care se execută lentilele influenţează grosimea acestora în diferite zone.

De asemenea, proprietăţile optice ale materialului (indicele de refracţie) din care sunt fabricate influenţează grosimea lentilelor.

Chiar dacă lentilele bifocale şi, în special, lentilele progresive prezintă particularităţi însemnate ale suprafeţelor, influenţele puterii dioptrice, a tipurilor de suprafeţe, a diametrului şi a materialului asupra caracteristicilor finale ale lentilelor sunt comparabile cu cele înregistrate în cazul lentilelor monofocale.

Pentru lentilele ochelarilor, principalele caracteristici de material de care se ţine cont la comandarea acestora sunt:

– greutatea

– rezistenţa suprafeţelor la zgîriere

– tipul ramei în care urmează a fi montate (rezistenţa mecanică a materialului)

– indicele de refracţie (care influenţează grosimea lentilelor)

– coeficientul de dispersie Abbe care influenţează aberaţiile cromatice.

În ceea ce priveşte greutatea şi rezistenţa suprafeţelor la zgîriere alegerea este simplă – preferăm ochelari cu lentile rezistente şi grele, care la anumite şocuri se pot sparge, sau ochelari uşori, siguri dar care necesită mai multă atenţie la întreţinere (ştergere, manevrare, păstrare).

Dacă în cazul ramelor care au contur complet în jurul lentilelor avem posibilităţi mari de alegere, în cazul ramelor cu contur parţial (cu fir) sau a ramelor fără contur (montajul se realizează ca urmare a găuririi lentilelor), din motive de siguranţă la utilizare, materialul lentilelor este sticla organică (plasticul) avînd proprietăţi mecanice superioare – cel mai adesea materiale plastice cu indice mediu de refracţie 1,6 sau policarbonatul.

Ca material, policarbonatul, chiar dacă are o foarte bună rezistenţă la impact, are unele  mici inconveniente datorate coeficientului Abbe – apar unele aberaţii cromatice în special în vederea periferică. Totuşi, s-a constatat că nivelul acestor aberaţii este detectabil de către ochiul uman foarte rar.

În cazul copiilor, indiferent de tipul ramei alese sau valoarea puterii optice (dioptria), lentilele din policarbonat devin o necesitate, avînd o foarte bună rezistenţă la impact (la spargere).

Există situaţii în care puterea lentilelor este mare, prescripţia prevede lentile prismatice sau distanţa inter-pupilară este mică dar este necesară o ramă mare. În majoritatea acestor cazuri lentilele, după montarea în rame, vor avea o grosime semnificativă care va influenţa greutatea, aspectul estetic şi, uneori, percepţia purtătorului. În oricare dintre cazuri rezolvarea situaţiei presupune alegerea unor lentile realizate din materiale cu indice de refracţie superior (1,67; 1,74), design asferic al suprafeţelor sau lentile comandate special pentru tipul de ramă ales şi personalizate conform necesităţilor purtătorului.

Trebuie reţinut că există o diversitate de materiale disponibile pentru fabricarea lentilelor de ochelari, fiecare material avînd propriile caracteristici optice, mecanice, de prelucrabilitate, de compatibilitate cu diferite acoperiri de suprafaţă (tratamente) etc. În consecinţă, fiecare producător de lentile dezvoltă şi perfecţionează diferite tehnologii de fabricaţie, toate cu scopul de a realiza lentile cu performanţe cît mai bune.

Materialele şi tehnologiile fac posibilă execuţia unei lentile cu o putere optică (dioptrie) dată într-o multitudine de variante (mai groasă sau mai subţire, mai mult sau mai puţin curbată, mai grea sau mai uşoară, cu tratamente de calităţi diferite, mai mult sau mai puţin rezistentă etc.). Astfel se poate explica existenţa pe piaţă, chiar şi în cadrul aceluiaşi magazin de optică medicală, a diversităţii preţurilor oferite pentru ochelarii ce urmează a fi realizaţi utilizîndu-se aceeaşi ramă.

Uzual, recomandările specialistului vizează soluţia cea mai bună pentru necesităţile dumneavoastră. Variantele inferioare sau superioare soluţiei propuse aduc un deficit, respectiv un plus de confort vizual sau influenţează uşurinţa în întreţinere a ochelarilor, dar şi diferenţe de cost.

Nu există un răspuns pentru întrebarea generală “Care sunt cei mai buni ochelari, … dar care este cea mai bună lentilă?” sau “Care este cel mai mic preţ?”.

Întrebarea corectă este “Ce fel de ochelari corespund cel mai bine necesităţilor mele vizuale?”.

Dacă doriţi detalii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi