ACOMODAREA DIFICILĂ CU OCHELARII

Comparativ cu lentilele de contact acomodarea cu ochelari este mai dificilă şi necesită o perioadă de timp mai mare. Această situaţie este generată de faptul că lentila de ochelari se află faţă de ochi la o distanţă mai mare decît lentila de contact.

Totuşi, cazurile de acomodare dificilă cu ochelarii se produc şi la persoane care au mai purtat ochelari. În continuare, sunt expuse o parte dintre cauzele care pot produce disconfort de acomodare în situaţia în care la prescrierea şi execuţia ochelarilor au fost respectate toate normele prevăzute.

Orice purtător de ochelari vă poate spune că nu a fost plăcută senzaţia oferită de primii ochelari chiar dacă vedea mai bine cu ajutorul lor. Oricît ar fi de bună calitatea vederii prin ochelari suntem nevoiţi să ne obişnuim cu presiunea exercitată de ramă în zonele de contact şi cu prezenţa ei în cîmpul nostru vizual. Indiferent de fineţea marginilor şi de mărime rama produce anumite limitări ale cîmpului vizual.

În unele cazuri, efectul optic al lentilelor, chiar dacă ne redă claritatea vederii, produce mărirea sau micşorarea obiectelor şi distanţelor iar abundenţa detaliilor din jurul nostru ne copleşeşte. Toate aceste senzaţii noi produc nesiguranţă şi oboseală, uneori chiar ameţeli şi dureri de cap. Curînd are loc acomodarea iar efectele neplăcute dispar.

Sunt persoane purtătoare de ochelari care afirma că la a treia pereche de ochelari au avut dificultăţi de acomodare mai mari decît la primele două perechi. Acest aspect nu este surprinzător dacă modificarea puterii dioptrice a fost mai mare decît la ochelarii anteriori.

De asemenea, este posibil ca diferenţa de putere dintre cei doi ochi să se fi mărit, ceea ce produce pe retină (fovee) imagini clare dar de dimensiuni diferite.

În cazul persoanelor cu miopii sau hipermetropii medii sau mari, care din considerente estetice au solicitat lentile subţiate (indice mai mare de refracţie) sau asferice, este firească perioada neplăcută a reacomodării, chiar dacă puterea lentilelor nu s-a schimbat. Lentilele de acest tip, deşi au aceeaşi putere dioptrică, datorită modificării anumitor parametri dimensionali şi de material (raze de curbură, grosime, proprietăţi optice) produc imagini clare dar diferite de cele obţinute cu vechile lentile.

Sunt cazuri rare în care au fost comandate două perechi de ochelari identici, prima pereche spre a fi purtată iar a doua de rezervă. După un an persoana începe să poarte ocazional şi a doua pereche (neutilizată) dar constată că se simte mai bine cu prima pereche (uzată).

Explicaţia disconfortului resimţit constă în faptul că prima pereche de ochelari, prin purtare, s-a deformat. Prin aşezări repetate pe faţă, plachetele de sprijin pe nas se îndepărtează iar reglajul iniţial al braţelor nu mai este păstrat ceea ce produce depărtarea şi coborîrea lentilelor faţă de ochi.

Aceste modificări se produc lent în timp şi odată cu ele şi acomodarea purtătorului. A doua pereche, fiind neutilizată, a păstrat reglajele iniţiale iar lentilele sunt poziţionate diferit faţă de ochi comparativ cu prima pereche, uzată. Iată un bun motiv pentru a solicita periodic reglarea ochelarilor pe care îi purtaţi.

Cele mai frecvente cazuri de disconfort la acomodarea cu noii ochelari sunt înregistrate la purtătorii de lentile bifocale sau lentile progresive. Senzaţiile experimentate de aceştia sunt diferite de cele înregistrate la purtătorii de lentile monofocale datorită faptului că lentilele conţin minimum două zone cu dioptrii diferite.

În oricare dintre situaţiile enumerate acomodarea are loc într-o perioadă de la cîteva minute pînă la patru săptămîni. Sunt foarte rare cazurile de neacomodare cu lentile bifocale sau progresive.

Uzual, recomandările specialistului vizează soluţia cea mai bună pentru necesităţile dumneavoastră. Variantele inferioare sau superioare soluţiei propuse aduc un deficit, respectiv un plus de confort vizual sau influenţează uşurinţa în întreţinere a ochelarilor, dar şi diferenţe de cost.

Nu există un răspuns pentru întrebarea generală “Care sunt cei mai buni ochelari, … dar care este cea mai bună lentilă?” sau “Care este cel mai mic preţ?”.

Întrebarea corectă este “Ce fel de ochelari corespund cel mai bine necesităţilor mele vizuale?”.

Dacă doriţi detalii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi