MIOPIA

Miopie

Atunci cînd privim la distanţă, razele de lumină care pătrund în ochi şi traversează structurile interne ale acestuia sunt focalizate pe retină (în fovee) fără un efort semnificativ al ochiului.
În cazul existenţei miopiei, aşa cum se poate observa în imagine, razele de lumină sunt focalizate în faţa retinei. Această problemă vizuală este cauzată de dimensiunea prea mare a globului ocular (diametru antero-posterior mare) sau o optică prea puternică a ochiului.

Adesea, miopia are origine congenitală, apare în perioada copilăriei şi poate evolua. Uneori, în timpul adolescenţei, odată cu dezvoltarea globului ocular, miopia poate apare şi evolua rapid, fiind necesară o schimbare frecventă a ochelarilor.
O multitudine de factori pot contribui la apariţia miopiei dar fără a se putea face o identificare precisă: alimentaţia, starea de sănătate (anumite boli), condiţii particulare de dezvoltare a copilului (prezenţa continuă a unor stimuli vizuali la distanţe nefireşti) etc. S-a constat că un orar prelungit de studiu în cazul copiilor poate fi un factor favorizant pentru apariţie miopiei în perioada de şcolarizare. De asemenea, utilizarea excesivă a unei distanţe mici la citit poate favoriza declanşarea sau creşterea miopiei. Uneori pot apare miopii datorită cataractei sau cheratoconusului.

Principalul simptom al miopiei este dificultatea de a vedea clar cînd privim la distanţe mari. În cazul valorilor foarte mici ale miopiei activităţi precum cititul, lucru la monitor, vizualizarea diferitelor detalii la distanţe scurte pot fi realizate fără efort vizual. Totuşi, persoanele cu miopii pot vedea clar la distanţe mici cu preţul unui anumit efort. Astfel, pentru a putea vedea detaliile ţin cartea foarte aproape de ochi, se apleacă mult pentru a scrie sau se apropie de monitor. Pe măsură ce măresc distanţa de vizualizare imaginile sunt tot mai neclare şi pentru a îmbunătăţi calitatea vederii se încruntă sau privesc menţinînd pleoapele apropiate. Apar simptoame ca: vederea “înceţoşată”, dureri de cap (cefalee), uneori tensiuni sau dureri oculare.

Nu există medicamente pentru prevenţia apariţiei sau tratarea miopiei. Nu sunt cunoscute tratamente sigure pentru a preveni apariţia şi evoluţia miopiei.
De-a lungul timpului s-a încercat utilizarea lentilelor bifocale, ulterior a celor progresive pentru a limita sau a reduce ritmul de creştere a miopiei la copii. În prezent sunt utilizate lentile de ochelari sau de contact avînd o variaţie a puterii dioptrice de la centru spre periferie (puteri negative în zona centrală şi puteri pozitive spre periferia zonei optice). Fiecare metodă ia în calcul şi acţionează asupra unuia sau mai multor factori bănuiţi a fi responsabili de apariţia şi creşterea miopiei. Rezultatele obţinute sunt încurajatoare dar fără a putea oferi garanţia succesului pentru fiecare caz.

Miopia poate fi compensată cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact sau este corectată prin procedee chirurgicale.
Utilizarea ochelarilor, lentilelor de contact sau efectuarea unei intervenţii chirurgicale nu poate totdeauna să ofere garanţia obţinerii unei acuităţi vizuale foarte bune.

O posibilă cauză este explicată în continuare.
Sunt numeroase cazurile în care, pentru ocuparea unui nou loc de muncă, trebuie să susţinem anumite examene de testare a diferitelor abilităţi sau ne sunt evaluate performanţele vizuale la locul de muncă în cadrul controalelor periodice de medicină a muncii în urma cărora sunt recomandate investigaţii suplimentare într-un cabinet specializat.
Întrucât de rezultatul investigaţiilor poate depinde păstrarea slujbei, persoana este dispusă să accepte orice mijloc de compensare a vederii pentru a obţine o acuitate vizuală conform cerinţelor impuse de specificul condiţiilor de muncă.

La testarea efectuată se constatată că persoana în cauză are miopie mică sau medie, care datează cel mai probabil din copilărie, dar nu a ştiut că are o vedere deficitară. Sunt prescrişi şi realizaţi ochelarii necesari dar, spre surprinderea tuturor, aceştia nu sunt purtaţi pentru că subiectul “vede prea clar cu ei şi nu îi suportă”. Când este rugat să ofere amănunte menţionează că “nu şi-a închipuit că cineva poate vedea atât de clar şi că este obositoare o vedere atît de clară”.

Întrucît, în mod obişnuit, persoanele cu miopie văd neclar la distanţe mari, pe măsură ce se apropie de un obiect percep tot mai multe detalii ale acestuia, proces firesc pentru orice persoană, cu menţiunea că detaliile percepute de miopi apar la distanţe semnificativ mai mici decât în cazul celor care au o vedere bună (cu sau fără ochelari). Se poate spune că persoanelor cu miopie nu le lipsesc stimulii vizuali ci doar că îi percep într-un alt mod (de la distanţe mai reduse).

Când miopii beneficiază de compensarea vederii la maturitate transformarea spaţiului înconjurător este radicală, atenţia fiindu-le solicitată de o mulţime de elemente noi (detalii sau chiar obiecte de mici dimensiuni pe care nu le puteau vedea fără ochelari). Totodată, obiectele pe care le vedeau înainte fără ochelari acum le pot vedea mai clar dar la dimensiuni şi distanţe diferite. Practic, obiectele, detaliile şi relaţiile spaţiale dintre acestea, necesare oricărei persoane pentru orientare, şi-au schimbat brusc aspectul, mărimea, distanţa şi poziţia comparativ cu modul în care erau văzute anterior, s-au înmulţit şi s-au diversificat. Volumul de informaţii vizuale recepţionate depăşeşte limita uzuală a individului, fiind necesară o readaptare.

În plus, câmpul vizual este limitat de rama ochelarilor şi este perceput ca fiind condensat datorită efectului optic al lentilei (o imagine de dimensiuni diferite formată pe retină). Este necesară o perioadă de timp de acomodare cu noile condiţii pentru a permite realizarea activităţilor la acelaşi nivel de performanţă sau chiar mai ridicat în cazul în care acestea se bazează pe acuitatea vizuală.

Totuşi, persoanele care nu utilizează constant noii ochelari ci doar pentru a trece testul în vederea ocupării noului loc de muncă pot întîmpina unele inconveniente. Disconfortul produs de noile percepţii poate produce nesiguranţă, agitaţie sau chiar va amplifica starea de anxietate la testare.

Pentru detalii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi